Zeesterren masssaal aangespoeld »

Soms ligt het strand ineens bezaaid met zeesterren. Dat er zoveel zeesterren aanspoelen laat zien hoe talrijk de gewone zeester (Asterias rubens) in de Noordzee voorkomt. Op plaatsen waar veel voedsel is, bijvoorbeeld boven mosselbanken, kunnen ze in grote groepen … meer »

Reuzenkwallen aangespoeld »

Aan de Nederlandse kust zijn deze dagen enorme kwallen te zien. Sommige zijn een halve meter in doorsnee en wegen meer dan 11 kilo, meldt onderzoekscentrum Ecomare. De kwallen heten zeepaddestoelen. Het is de grootste soort die in ons zeegebied … meer »

Munitiestort in Waddenzee »

Op de bodem van de Waddenzee ligt een munitiestortplaats met 500 ton Duitse scherpe granaten uit de Tweede Wereldoorlog. De dumpplaats ligt tussen Ameland en Schiermonnikoog en wordt niet gecontroleerd. Niemand weet in welke staat de munitie is. Burgemeester Albert … meer »

Groot stuk barnsteen gevonden op Ameland »

Op het strand van Ameland is vorige week een groot stuk barnsteen te zijn gevonden. Het ovale blok van 2,5 kilo is woensdag door de vinder in bruikleen afgestaan aan het Natuurcentrum op het Waddeneiland. Barnsteen is een fossiele hars … meer »

Huiskraaien Hoek van Holland uitgeroeid? »

23 huiskraaien zijn het onderwerp van discussie in Hoek van Holland. De vogels trekken al ruim 18 jaar vogelaars naar de Zuid-Hollandse plaats toe, zijn door leken niet van de Hollandse kraai te onderscheiden en de dieren zijn niemand tot … meer »

Bultrug gestrand bij Texel »

Op het onbewoonde eilandje Razende Bol bij Texel is een bultrug gestrand. Natuurcentrum Ecomare is een reddingsactie gestart om de 12 meter lange walvis terug de zee in te krijgen. In eerste instantie was het gelukt om de bultrug de … meer »

Bultruggen bij Noord-Holland »

Donderdag werd er vanuit Den Haag al melding gemaakt van twee walvissen voor de kust. Toen zwemmend in Zuidelijke richting. Vandaag werden ze opnieuw gespot en het blijkt vrijwel zeker om bultruggen te gaan! Sinds vanochtend (2 december 2012) zwemmen … meer »

Maanvis bij Texel »

Bijna een meter groot was hij, de maanvis die afgelopen zondag bij Texel gespot werd. “Het leek of hij lag te zonnen en hij wapperde wat met zijn vin,” aldus spotter Joris Beck. Samen met bioloog Sido Mylius zag hij … meer »

Walvis verjaagd uit Rotterdamse haven »

De walvis die dinsdagmiddag gespot werd bij de ingang van de Rotterdamse haven, zwemt weer buiten het havengebied. Het dier bevindt zich voor de kust van de Tweede Maasvlakte. De walvis werd ‘s middags ontdekt door een patrouillevaartuig van het … meer »

Damherten mogen toch weer niet worden afgeschoten »

Aflevering zoveel in de soap rondom de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De bestuursrechter van de rechtbank Haarlem heeft vandaag namelijk besloten dat ze toch níet mogen worden afgeschoten. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gaven half juli een ontheffing om de … meer »

Noordvoort: vrij spel voor wind en water »

Over een lengte van drie kilometer – tussen paal 70 en paal 73, op de grens van Zandvoort en Noordwijk – keert de dynamiek terug in de overgang tussen land en zee. Wind en water krijgen er vrij spel. Maar … meer »

Potvis gestrand »

Voor de kust bij het Zuid-Hollandse Stellendam is een potvis gestrand, maar inmiddels is het ruim 12 meter lange dier gelukkig gered. Hij lag 2 kilometer voor de kust tegen een zandplaat aan en was er heel slecht aan toe. … meer »

Klif Cornwall valt in zee »

Leuke hobby dat fossielen zoeken, maar wie onder steile kliffen zoals bij Cornwall zoekt, moet wel uitkijken. Dat bewijst dit filmpje gemaakt door toevallige passanten: zij zagen een groot stuk klif de zee instorten. De kliffen langs de zuidkust van … meer »

Aangespoelde kokosnoot »

Afgelopen weekend vond ik een kokosnoot op het strand van Noorwijkerhout. Ze worden wel vaker gevonden…… heeft niets met de verwarming van de aarde te maken, maar alles met de bouw van de kokosnoot. Om de noot zoals wij die … meer »

Haai gevangen in Dishoek »

“Het lijkt wel een haai”, riep Wim Sturrus woensdagavond verrast uit toen hij op het strand in Dishoek ontdekte wat er aan zijn hengel zat. Sturrus is in Zeeland op vakantie en gooit elke dag even zijn hengel uit. Deze … meer »

Westerschelde Container Terminal achterhaald »

De Westerschelde Container Terminal (WCT) is volgens directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam in alle opzichten achterhaald. Bij de presentate van de Havenvisie 2030 van Rotterdam wees Smits erop dat de economische crisis sprake van overcapaciteit in Noordwest-Europa op … meer »

Webcams bij vossenburcht »

Staatsbosbeheer heeft een aantal webcams geplaatst bij een vossenburcht in de Oostvaardersplassen. Boswachter Leo Smits en vossendeskundige Jaap Mulder laten zien hoe de burcht er uitziet, waar de camera’s staan en waarom de vossen worden gevolgd. De livebeelden van de … meer »

Protest tegen jacht in Amsterdamse Waterleidingduinen »

Aan een protestwandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen hebben zondag meer dan honderd mensen deelgenomen. Tijdens de wandeling werd het gebied tot jachtvrije zone verklaard, meldde Bram van Liere, lijsttrekker in Noord-Holland voor de Partij voor de Dieren (PvdD) In de … meer »

Waterspreeuwen in de Amsterdamse Waterleidingduinen »

Al een aantal weken verblijven er twee waterspreeuwen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De waterspreeuw heeft een voorkeur voor stromende beekjes, watervallen en waterpartijen met veel stenen waar hij al duikend, zwemmend en onder water lopend zijn voedsel vindt. Zeer kenmerkend voor … meer »

Damherten in duinen mogen worden afgeschoten »

Het afschieten van damherten is noodzakelijk. Dat staat in het faunabeheersplan damherten van de provincies Noord- en Zuid -Holland dat maandag is gepubliceerd. In de duinen van deze provincies veroorzaken damherten al langere tijd veel overlast. De provincies willen de … meer »

Zeeschildpad gevonden? »

Sporadisch duiken er zeeschildpadden op langs de Nederlandse kust, meestal in de herfst en wintermaanden. Als het om verzwakte of stervende dieren gaat, is snelle actie nodig om deze dieren te redden. Daarom is nu een protocol ontwikkeld waarin staat … meer »

Grillig verloop dioxine-uitstoot Thermphos »

De recente uitstoot van dioxine bij fosforfabriek Thermphos kent een grillig verloop. Dat blijkt uit meetgegevens die de provincie Zeeland woensdag bekend maakte. Bij de laatste acht metingen die de provincie publiceerde varieerden de waarden tussen de 0,13 en 3,01 … meer »

Jagen helpt niet in Amsterdamse Waterleidingduinen »

Jagen op herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen werkt lang niet zo goed tegen overlast als het plaatsen van hekken. Dit schrijft de Dierenbescherming in een brandbrief aan de gemeente Amsterdam, eigenaar van het duingebied, en de betrokken provincies. Binnenkort moet … meer »

Gedoogvergunning fosforfabriek ingetrokken »

MIDDELBURG (ANP) – Commissaris van de koningin in Zeeland Karla Peijs heeft de gedoogvergunning voor fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost ingetrokken. Dat liet ze vrijdag 19 november weten tijdens een debat over de fabriek in Provinciale Staten.

Thermphos, een stinkende zaak »

Een paar weken geleden liepen we na een bezoek aan de Kaloot op het iets verderop gelegen strand bij Ritthem. Na een half uurtje dreef er een vreemde lucht onze kant op, op het oog afkomstig van een iets verderop … meer »

Mosselen brengen haai terug in Waddenzee »

Haaien, roggen, bruinvissen, grote groepen platvissen als schol, schar en bot. Nog geen eeuw geleden zat de Waddenzee er vol mee. Nu zijn ze zo goed als verdwenen. Zeegras is bijna helemaal verdwenen, van de 4000 hectare mosselbanken die dertig … meer »

Afschieten damherten Waterleidingduinen blijft optie »

Het is nog steeds onduidelijk wat er gaat gebeuren met de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. In Vogelenzang kwamen de provincies Noord- en Zuid-Holland, omringende gemeenten en dierenorganisaties maandag opnieuw bij elkaar om hierover te praten. Omdat er nu teveel … meer »

Toch fietspad in Amsterdamse Waterleidingduinen »

Er komt een fietspad langs de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dat heeft een meerderheid in de gemeenteraad besloten. De aanleg is nodig om een Europese subsidie voor een natuurbrug in de wacht te slepen. Het fietspad komt te liggen aan de noordoostkant … meer »

Mogelijk explosieven op strand Verdronken Zwarte Polder »

Een deel van het strand bij de Verdronken Zwarte Polder te Nieuwvliet-Bad is tot zeker 1 november uit voorzorg tot verboden gebied verklaard voor alle publiek. De kans is dat er op dit strand explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aanspoelen. … meer »

Expositie fossielenverzameling »

Nieuwe website »

7 oktober 2010 – De website is geheel vernieuwd, gemakkelijker te onderhouden, dus vaker nieuwe foto’s! Komende tijd wordt de site verder uitgebreid met veel nieuwe foto’s en worden de teksten bijgewerkt.

Comments are closed.